Blog

Istoricul sanatatii in familie, riscuri si preventie

10.05.2019

Povestea medicala din familie poate influenta modul in care sanatatea noastra evolueaza de-a lungul timpului. Este adevarat ca bunicii sau strabunicii nostri au trait in alte conditii, erau mai aproape de natura, mancau mai sanatos si nu erau expusi la tipul de stres cu care ne confruntam noi astazi. Totusi trebuie sa acceptam ca anumite componente genetice pot genera sensibilitati ale unor organe sau predispozitii catre diferite tipuri de boli. 

Studiile recente sustin ca procentul de boli determinate complet de mutatii genetice este de doar 5%, pe cand restul de 95% sunt influentate de dieta, exercitii, comportament si conditiile in care traim. Profesorii de la Harvard sustin ca putem fi in controlul propriilor gene daca optam pentru schimbari sanatoase in stilul de viata pe care il adoptam. 

Dieta, somnul si exercitiile fizice pot afecta sanatatea genelor intr-un mod pozitiv, pe cand stresul, relatiile toxice sau gandurile negative pot distruge echilibrul natural al organismului. Abuzul de substante, dependentele, lipsa activitatii fizice si expunerea la toxine pot declansa  diabetul, cancerul, bolile autoimune sau diverse boli psihiatrice. De asemenea traumele sau evenimentele cu un impact emotional puternic pot declansa schimbari la nivelul ADN. 

Istoricul medical al parintilor nostri ne poate oferi informatii pretioase despre propria sanatate. Iata o lista cu afectiunile si predispozitiile cele mai frecvente:

  1. Nivelul ridicat de zahar din organism

    Diabetul de tip 2 nu este cauzat doar de dieta nesanatoasa si de lipsa exercitiilor fizice, ci si de componenta genetica mostenita de la parinti si bunici. 

  2. Bolile de inima 
    Bolile cardiovasculare si hipertensiunea sunt declansate de factori ereditari. Sub influenta unui stil de viata haotic, persoanele care nu constientizeaza riscurile la care se expun pot asista la atacuri si dureri declansate din senin. 
  3. Polipii la colon sau cancerul de colon
    Polipii din colon se pot dezvolta inca din adolescenta si pot deveni maligni in jurul varstei de 40 de ani, afirma American Cancer Society. Daca in familie exista antecedente de cancer la colon, medicii recomanda o monitorizare inainte de varsta de 50 de ani. 
  4. Boala celiaca
    Aceasta boala este declansata de intoleranta organismului la proteina numita gluten, prezenta in cereale. Conform Celiac Desease Foundation, 1 persoana din 10 cu o ruda de grad 1 care are boala celiaca, o mosteneste si ea. 
  5. Astmul 

    3 din 5 cazuri de astm sunt ereditare. Persoanele care au un parinte bolnav de astm bronsic sunt de 6 ori mai predispuse la a dezvolta aceasta boala. 

  6. Colesterolul ridicat 
    Sunt cazuri in care nivelul ridicat de colesterol nu are legatura directa cu alimentatia sau activitatile fizice.Hipercolesterolemia este o tulburare in organism care nu permite metabolizarea colesterolului. 
  7. Cancerul la san 
    O familie cu un istoric bogat in cancerul mamar ar putea creste riscul pentru imbolnavire al membrilor mai tineri, insa cea mai indicata este preventia si discutia cu medicul despre factorii de risc.

Vreau asigurare!

Genele noastre au intr-adevar un impact puternic asupra starii de sanatate a organismului. Modul de viata al parintilor si bolile mostenite de acestia de la proprii lor parinti pot reprezenta reali factori de risc pentru sanatatea generatiilor mai tinere. 

Important este sa prevenim cat timp putem si apoi sa tratam constiincios daca ne imbolnavim. 

Ambele situatii cer un nivel ridicat de responsabilitate fata de corpul fiecaruia dintre noi. 

Un mod prin care poti avea grija de corpul tau, in afara de un stil de viata sanatos si o alimentatie echilibrata, este achizitia unei asigurari de sanatate. Aceasta te sprijina in momentele vulnerabile si iti asigura un echilibru psihologic, pentru ca ai toate costurile acoperite in caz de imbolnavire, tratamente, sau spitalizare. 

Descopera asigurarile de sanatate SIGNAL IDUNA

Citeste si