Blog
5 mituri și 5 adevăruri despre cancer
30.01.2023Cancerul este o boală despre care am auzit cu toții, fie la ştiri, fie am căutat informații despre acesta pe Internet, ori chiar de la persoane apropiate. Concluzia este una singură: cancerul nu alege, poate afecta pe oricine. De aceea, accesarea rapidă a serviciilor pentru depistarea și tratarea acestuia, poate face o diferență majoră în viața pacientului diagnosticat cu cancer și a celor dragi.
Aflându-se în topul cauzelor de decese premature, recent au fost luate măsuri la nivel național pentru a limita gravitatea acestei situații. Conform planului de combatere a cancerului la nivelul Uniunii Europene, prioritățile sunt: prevenirea, depistarea timpurie a bolii, obținerea accesului la tratament și îmbunătățirea calității vieții. Un aspect important în lupta împotriva cancerului sunt aliații pe care îi avem în această luptă. Pe lângă familia care oferă sprijin necondiționat, o asigurare de sănătate nu doar că preia povara financiară, asigurând tratamentul în clinici sau spitale oncologice din România, Uniunea Europeană și Turcia, ci oferă siguranță și protecție în depășirea perioadei dificile.
Însă, înainte de toate, este important să dăm la o parte confuziile și interpretările greșite asupra cancerului, pentru a face loc unei abordări sănătoase în prevenirea și combaterea acestuia.
1. Mit - Diagnosticul de cancer este o sentință
Deși incidența cancerului crește de la an la an, atât din cauze ce țin de stilul de viață, cât și de accesul limitat la screening pentru a detecta din timp cazurile, metodele îmbunătățite de tratament dezvoltate în ultimele decenii au ajutat mii de pacienți să se vindece complet. În România, ratele de supraviețuire pentru dignosticul de cancer tratabil sunt unele dintre cele mai mici, cu mult sub media Uniunii Europene. De exemplu, în cazul celei mai răspândite forme de cancer, cel mamar, doar 75% dintre cazuri ating rata de supraviețuire la cinci ani de la diagnosticare, comparativ cu 82% în Uniunea Europeană. De aceea, trebuie să știm că:
Adevăr! Descoperit în stadiu incipient, cancerul este tratabil
Diagnosticat la timp, accesul la tratamentele potrivite crește șansele de vindecare. Din păcate, în România, 75% din cazurile de cancer sunt descoperite tardiv. Așadar, dintre aspectele pe care le putem controla, examinările și controalele periodice sunt foarte importante. În plus, putem îndepărta și grija costurilor ce trebuie suportate de către pacient și familia acestuia. Este important de știut că o asigurare privată de sănătate pe lângă faptul că preia presiunea financiară, oferă acoperire încă din faza incipientă a bolii pentru servicii medicale, precum: chimioterapie, investigații de imagistică avansată, intervenții chirurgicale, recuperare medicală și alte servicii non-medicale, care cresc șansele la o viață normală pentru pacient și cei dragi.
2. Mit - Atitudinea pozitivă e cea mai importantă în tratarea cancerului
Atitudinea pozitivă, în orice situație, este o condiție a reușitei. În contextul unei afecțiuni, o atitudine optimistă ne va ajuta să navigăm cu ușurință prin toate aspectele ce țin de depășirea acesteia. Însă, în situațiile critice, așa cum este diagnosticul oncologic, atitudinea pozitivă trebuie însoțită în permanență de acțiune, de urmarea tratamentului prescris și a schemei de recuperare. Este vital să înțelegem situațiile în care este necesar să apelăm la ajutor de specialitate și mai important, să ne asigurăm că avem acces la cele mai bune resurse. Astfel, poate cel mai bun sfat ar fi:
Adevăr! Vindecarea începe cu siguranță și încredere
Optimismul are rolul de a îmbunătăți calitatea vieții în timpul tratamentului oncologic, însă, cel mai important este accesul la tratament încă de la primul diagnostic și posibilitatea de a beneficia de cele mai potrivite servicii medicale. Prin intermediul unei asigurări private de sănătate, un consultant medical dedicat cazului va oferi ghidaj pentru accesarea rapidă și eficientă a programelor naționale oncologice pe întreaga durată a tratamentului. În plus, dacă există îndoieli asupra diagnosticului, asiguratul poate solicita a doua opinie medicală furnizată de o echipă de experți internaționali.
3. Mit - Cancerul este ereditar
Conform Profilului de Țară în ceea ce privește sănătatea, cancerul este una dintre cele mai răspândite boli din România. Deși au surse genetice, doar până în 10% dintre acestea sunt ereditare, transmițându-se de la o generație la alta. Restul cazurilor au loc, în mod natural, ca urmare a îmbătrânirii sau expunerii la factori ce țin de mediu. Acestea mai sunt numite și cancere spontane.
Adevăr! Poți fi mereu cu un pas înaintea unui diagnostic oncologic
Cancerul este o boală complicată. Cel mai sigur drum pentru a deține controlul unui astfel de scenariu este realizarea periodică a testelor specifice, ce pot depista cu precizie posibilele semnale de îngrijorare, înainte de dezvoltarea simptomelor. Este important de știut că o asigurare privată de sănătate te ajută să-ți păstrezi încrederea și energia în cel mai dificil moment al vieții. Oferă acoperire pentru investigații și tratamente in situ, dar și sprijin pentru costurile intervențiilor chirurgicale pentru corectarea defectelor funcționale sau pentru a îmbunătăți tulburările psihologice apărute în urma acestui diagnostic. În plus, asiguratul beneficiază de consiliere psihologică și consultanță de nutriție, fără recomandări speciale de la medic.
4. Mit - Cancerul este contagios
În principiu, cancerul nu este o boală contagioasă, însă poate fi răspândit de la o persoană la alta doar în cazul unui transplant de organe sau de țesuturi, dacă donatorul s-a confruntat cu problema unui cancer în trecut. Însă, acest tip de risc este evitat de medici și este foarte rar întâlnit (două cazuri de cancer la 10.000 de transplanturi de organe). Unele cancere pot fi cauzate de viruși (papilomavirus uman sau HPV, spre exemplu) sau bacterii (Helicobacter pylori, spre exemplu). Deși atât virușii, cât și bacteriile sunt transmisibile de la om la om, cancerul provocat de acestea nu este transmisibil.
Adevăr! Oricine poate fi diagnosticat cu cancer
Studiile arată că peste 38% din populație va primi un diagnostic de cancer la un moment dat, pe parcursul vieții. Cele mai multe cazuri rezultă dintr-un proces natural de îmbătrânire, lipsa prevenției sau expunere la un mediu ce favorizează cancerul. Calitatea și tipul alimentelor consumate, lipsa exercițiului fizic pot favoriza șansele de a dezvolta un cancer. Așadar, un stil de viață sănătos joacă un rol important în diminuarea posibilității dezvoltării acestei boli. Putem însă avea control și asupra sprijinului primit în cazul unui diagnostic oncologic. De exemplu, în cazul cancerului la sân, asigurarea publică de sănătate acoperă până la 50% din costurile cu investigațiile, tratamentul sau intervențiile chirurgicale. Restul cheltuielilor vor afecta semnificativ viața pacientului și a familiei, astfel încât o asigurare privată de sănătate poate fi aliatul de încredere în depășirea cu succes a acestui moment dificil.
5. Mit - Cancerul întotdeauna dă semne
Unele forme de cancer nu provoacă niciun fel de durere, mai ales în stadiile incipiente. Alteori, simptomele apar mai târziu sau poate niciodată. De aceea, este important să realizăm controale anuale, mai ales pentru prevenția cancerului de col uterin, de sân și de colon, unele dintre cele mai des diagnosticate forme la noi în țară.
Adevăr! Tratamentele și terapiile actuale cresc speranța de viață
Cu ajutorul tehnologiei și cercetării în domeniu, terapiile actuale se îmbunătățesc până la punctul în care vindecarea cancerului devine realitate. Totuși, diferitele tipuri de cancer au o capacitate semnificativ diferită de a fi vindecate și, de asemenea, intervale de timp diferite în care pot recidiva. Astăzi, există tratamente prin care durerea poate fi controlată și pacienții vindecați, însă chiar și în acest context trebuie monitorizate cu atenție cazurile de recidivă. Orice modificare a stării de sănătate trebuie investigată, iar o asigurare privată de sănătate poate oferi soluțiile necesare în cazul unui diagnostic de cancer. Mai mult, este reținut faptul că asigurarea acoperă tratamentul pentru pacient, chiar și după expirarea contractului pe o perioadă de până la doi ani, până la consumarea limitei de plan.
Află mai multe despre beneficiile oferite de asigurarea de sănătate pentru cancer de la SIGNAL IDUNA.
Descarcă aici documentul și vezi ce îți oferă asigurarea de sănătate pentru cancer de la SIGNAL IDUNA.
Vindecarea începe cu siguranță și încredere!